600 werknemers Royal Bank of Scotland op straat
Royal Bank of Scotland verdwijnt bijna volledig uit Nederland. Daarmee komen 600 van de 650 Nederlandse werknemers van de bank op straat te staan. De bank wil de diensten in Nederland tot het absolute minimum beperken. Royal Bank of Scotland volgt daarmee het voorbeeld van vele andere banken die, mede door de opkomst van bankieren via het internet, fysieke vestigingen hebben gesloten.
Gedwongen ontslagen
Royal Bank of Scotland kondigde vorige week al aan de activiteiten in Europa sterk te willen terugschroeven. Toen werd echter nog niet over een concreet aantal werknemers gesproken dat het veld zou moeten ruimen. Inmiddels is voor Nederland het aantal van 600 (ruim 90 procent van het totale aantal arbeidskrachten in ons land) genoemd. Die werknemers zullen binnen 18 tot 26 maanden hun laatste werkdag bij de bank beleven. Royal Bank of Scotland heeft hierbij al laten vallen dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zullen zijn.
Risicomanagement en valutahandel
Royal Bank of Scotland wil als zoveelste bank het grootste deel van de diensten weghalen uit Nederland. Een deel van het dienstenpakket zal echter nog geleverd worden na de ‘exodus’. Zaken als risicomanagement en valutahandel blijven bestaan. Ook blijven enkele accountmanagers in dienst om de bestaande klanten van Royal Bank of Scotland in Nederland van dienst te kunnen blijven.
Minimaal dienstenpakket
CNV Dienstenbond denkt dat Royal Bank of Scotland het dienstenpakket in Nederland uiteindelijk nog verder terugschroeft. Over 3 jaar verwacht de bond, dat er nog maar 10 tot 15 banen overblijven bij de bank. Nederland is overigens verre van het enige land waar de bank de diensten terugschroeft. Op termijn wil Royal Bank of Scotland zich volledig terugtrekken uit Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In Azië en de VS zal de bank nog wel vestigingen aanhouden, maar zal het dienstenpakket aanzienlijk krimpen.
Miljardenboetes
Royal Bank of Scotland is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest. Vorige maand werd bekend dat er miljardenboetes voor banken op komst waren. Mogelijk hing ook Royal Bank of Scotland een miljardenboete boven het hoofd. De uitspraak van de rechter in deze zaak moet nog volgen.
Lees meer over binaire opties op banken.
Laatste reacties