Binaire Opties Portal

Griekenland moet oppassen

Griekenland moet oppassen

Verhouding tussen Griekenland en rest eurozone op scherp

Met de overwinning van de radicaal-linkse partij Syriza in de Griekse verkiezingen, zijn de gemoederen binnen de eurozone verre van kalm. Gaat Griekenland overleven in de eurozone of wordt de ‘Grexit’ alsnog waarheid?

Nieuwe koers

Met de overwinning van Syriza geeft de Griekse bevolking duidelijk aan dat het een rigoureus andere koers wil varen. Het land wil vernieuwing. Of de daarbij behorende plannen van Syriza-voorman Alexis Tsipras om de bezuinigingspolitiek een halt toe te roepen daarin een handige plaats innemen, valt te bezien. Buitenlandse geldschieters zijn er niet bepaald blij mee, en de reputatie van Griekenland bij de andere landen in de eurozone gaat er niet op vooruit. De komende maanden is dus de grote vraag: mag Griekenland blijven of niet?

Eerst coalitie vormen

Syriza mist 1 of 2 zetels (afhankelijk van de laatste stemmen die geteld worden) om alleen te regeren. Een coalitie vormen is dus de enige manier om te regeren. Alles wijst erop, dat de coalitiepartner de rechtse partij Onafhankelijke Grieken wordt, die eveneens tegen de bezuinigingen is.

Onderhandelen

Als de coalitie gevormd is, zullen de Grieken om de tafel moeten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB). Tspiras wil dat een groot deel van de schuld, die 175 procent van het nationaal inkomen bedraagt, wordt kwijtgescholden. Op dit moment wordt een bedrag van 7,2 miljard euro aan noodsteun achtergehouden door het IMF, de ECB en de Europese Commissie. Dat bedrag wordt niet vrijgegeven voordat de Grieken plechtig beloven door te gaan met bezuinigen en hervormen. Ook over dat laatste doet Tspiras erg moeilijk. Het breken met die hervormingskoers is juist 1 van de speerpunten van het programma van Syriza.

Spannende tijd Griekse banken

Als spaarders in deze onzekere tijden ervoor kiezen hun geld weg te halen van de Griekse banken, kan er nog een noodsituatie ontstaan. Dan vallen de banken om. De vraag is nog maar, of de ECB de banken gaat helpen als daar geen belofte van bezuiniging en hervorming tegenoverstaat.

Moment van de waarheid in juli

In juli moeten er Griekse handtekeningen onder een akkoord met de Europese Commissie, de ECB en het IMF staan. Zo niet, dan heeft Griekenland geen geld om de aflopende leningen aan de ECB terug te betalen. Voor de centrale bank zit er dan waarschijnlijk niets anders op, dan de Griekse banken aan hun lot over te laten.

Lees meer over de gevolgen van een exit van Griekenland uit de eurozone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>