Binaire Opties Portal

IMF betaalt toch mee aan Griekenland

IMF betaalt toch mee aan Griekenland

IMF komt terug op eerdere beslissing

Eerder deze maand leek de EU-burger even flink opgelicht toen een nieuw akkoord was gesloten met Griekenland. Daarin was namelijk rekening gehouden met een bijdrage van het IMF, maar die gaf niet thuis. Nu lijkt het fonds alsnog bij te draaien, en kunnen de EU-landen rekenen op een bijdrage in het steunprogramma.

Redelijk goed nieuws

Moeten we direct juichend met de handjes in de lucht wapperen? Daarvoor is het nog te vroeg. Hoewel het IMF heeft toegezegd mee te zullen betalen aan de nieuwe lening voor het noodlijdende land, is nog niet gezegd of het de volledige 16 miljard bijdraagt.

86 miljard

Eerder deze maand werden de handtekeningen gezet onder het akkoord voor een nieuw steunpakket. Daarin stemt de EU in met het verstrekken van een lening van 86 miljard euro over de komende 3 jaar. Hiervan hoopte de EU 70 miljard uit eigen kas te trekken (of specifieker: het Europese noodfonds ESM). Dit doen de landen in ruil voor bezuinigingen en belastingverhoging in Griekenland, 2 maatregelen waar de Griekse premier Alexis Tsipras altijd tegen gestreden heeft – een strijd die hem uiteindelijk de verkiezingsoverwinning opleverde. In Griekenland zorgde het nieuws van deze 2 maatregelen dan ook voor onrust. Massaal gingen de Grieken de straat op om te protesteren tegen de hervormingen.

Schuldverlichting

De bijdrage van het IMF komt overigens niet zonder een eisenpakket. Het fonds wil in ruil voor het nog nader te bepalen bedrag, dat de eurolanden de schuld van de Grieken verlicht. Volgens de richtlijnen van het IMF mag dit fonds alleen geld uitlenen aan landen met een houdbare staatsschuld. Hoewel deze schuldenverlichting voor eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bondskanselier Angela Merkel geen haalbare optie was, lijkt er toch een akkoord te zijn gevonden. Die zou mogelijk kunnen schuilen in de optie van een langere looptijd en lagere rente voor de leningen.

Mogelijkheden voor beleggers

In het nog steeds verre van economisch voortvarende Griekenland liggen, ondanks deze financiële toestand, wel degelijk kansen voor beleggers. Lees hiervoor het artikel “Griekenland: waar liggen de kansen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>