Binaire Opties Portal

‘Oliemarkt binnenkort weer in balans’

‘Oliemarkt binnenkort weer in balans’

Binnen paar maanden stabiliteit in markt

Volgens de topeconoom Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de oliemarkt binnen enkele maanden weer zijn balans hervinden. Door de nu zeer lage prijs zal de vraag aantrekken en komt er weer druk te staan op de productie, zo meent Birol.

Onhoudbaar

De topeconoom noemt de huidige prijs die moet worden neergelegd voor een vat olie ‘onhoudbaar’. Daarom zal in de nabije toekomst de prijs volgens Birol weer een stijgende lijn gaan vertonen. De verwachting van Birol is in lijn met wat het agentschap eerder ook al meldde. In februari had de IEA al de verwachting uitgesproken dat de olieprijzen weer omhoog zouden gaan.

Lichte beweging

Tegelijkertijd met de uitspraak van Birol daalde de olieprijs weer licht, met 1,6 procent om precies te zijn. Een vat Amerikaanse olie kwam daardoor te staan op een prijs van 50,18 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent tot 61,66 dollar. Ondanks de lichte stijging, is de prijs nog steeds een schijntje vergeleken met de piek van ruim 115 dollar die een vat Brent bereikte in juni vorig jaar. Het is daarentegen ook een flinke stijging ten opzichte van het dieptepunt op afgelopen 13 januari. Toen kostte een vat nog slechts 45 dollar.

Rusland

Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest om de snel kelderende olieprijs. De lage prijs voor het zwarte goud is bijvoorbeeld een van de redenen waarom de Russische economie in het slop zit. Hoewel sommige economen de dalende olieprijs toejuichen, omdat deze de economie een impuls zou geven, kan de lage prijs een groot probleem zijn voor minder welvarende landen die grotendeels afhankelijk zijn van hun olie-export.

Van Beurden

Birol en de IEA zijn overigens niet de enigen die verwachten dat de olieprijs stijgt. Ook Shell-topman Ben van Beurden verwacht dat de olieprijzen stijgen in de nabije toekomst. Hij sprak deze verwachting eind januari uit. Meer over de olieprijzen, olieproductie en oliemarkt lees je in ons olienieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>