Binaire Opties Portal

Russische Economie

Russische Economie

Voor het eerst sinds 2009 krimpt de Russische economie

Het was al te voorzien na het nieuws van de afgelopen tijd, en nu is het ook officieel bevestigd: de Russische economie is gekrompen in november. Rusland kampt om verschillende redenen al tijden met economisch zwaar weer. Kort geleden liet de Russische Minister van Financiën al weten, dat een crisis onafwendbaar is. De krimp die de Russische economie afgelopen maand heeft doorgemaakt, bevestigt die uitspraak.

De Russische economie liet in november een krimp van 0,5 procent zien. Dat is de eerste keer sinds 2009, en volgens analisten zeker niet de laatste keer deze periode. Mocht het olienieuws negatief blijven en de prijs van olie niet boven de 60 dollar per vat uit komen, dan verwacht de centrale bank van Rusland een economische krimp van maar liefst 4,5 procent.

Dat de Russische economie zal krimpen, is voor weinig mensen een verrassing. Rusland heeft al geruime tijd grote economische problemen. Vooral de snelle daling van de olieprijs en de sancties die de VS en Europa tegen het land hebben getroffen, raken economie hard. Ook intern heeft Rusland de boel slecht op orde. De binnenlandse dienstensector heeft sinds 2009 niet zo slecht gepresteerd. Het vertrouwen in de economie is onder beleggers ver te zoeken. Alles bij elkaar opgeteld, heeft dit ervoor gezorgd dat de roebel een ongekende val heeft meegemaakt. Even leek de munt zich enigszins te stabiliseren, maar vandaag was er weer een daling te zien van 6 procent.

Kapitaal stroomt massaal weg uit Rusland. De rijke Russen verkiezen andere landen boven hun eigen land, en nemen hun geld mee. Internationaal gezien is er, dankzij de sancties, weinig handel over voor Russische banken en bedrijven. Een stevige crisis lijkt daarmee het meest denkbare scenario. Dat deze crisis Europa niet onberoerd zal laten, bleek eerder al in het artikel “Euro verder omlaag”. Met Rusland in een economische crisis en de gestelde sancties, valt een belangrijke afzetmarkt voor de Europeanen weg. En 2015 lijkt voor deze partijen niet het jaar van herstel te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>