Binaire Opties Portal

Shell gezakt in Fortune 500

Shell gezakt in Fortune 500

Olieconcern op derde plek

Shell heeft opnieuw een plek moeten inleveren in de Fortune 500. In deze prestigieuze lijst staan de 500 bedrijven met de hoogste omzet. Het zakenblad Fortune heeft deze jaarlijkse lijst vandaag gepubliceerd.

Omzet uit 2014

In de Fortune 500 die vandaag gepubliceerd werd, is uitgegaan van de omzet die de bedrijven wisten te realiseren in 2014. Daaruit bleek, dat Shell 2 andere bedrijven boven zich moet dulden: Walmart en Sinopec. Vorig jaar was de omzet van het Brits-Nederlandse oliebedrijf nog goed voor een tweede plek. Het jaar ervoor stond Shell zelfs nog bovenaan.

Op basis van winst

Was de Fortune 500 samengesteld op basis van winst, dan had de lijst er totaal anders uitgezien. Op de eerste plek had dan de Chinese bank IBC gestaan, gevolgd door Apple en China Construction Bank.

Veel oliebedrijven

Opvallend is, dat de top 10 van de Fortune 500 5 oliebedrijven kent. Deze olieconcerns staan ook nog eens op 5 opvolgende plaatsen, namelijk 2 tot en met 6. De nummers 2 tot en met 6 in de top 10 worden ingenomen door respectievelijk Sinopec, Shell, China National Petroleum, Exxon Mobil en BP. Op de eerste plek geen oliebedrijf, maar de supermarktketen Walmart. Op de overige 4 plaatsen in de top 10 vinden we op 7 het Chinese utiliteitsbedrijf State Grid, op 8 autofabrikant Volkswagen, op 9 Japanse autobouwer Toyota en op de tiende plek grondstoffenhandelaar Glencore.

11 Nederlanders in Fortune 500

We vinden 11 Nederlandse bedrijven terug in de Fortune 500. Onderaan de top 40 bungelt als hoogst geplaatste Nederlandse onderneming Trafigura Beheer. Op plek 91 vinden we de volgende Nederlander, ING Group. De rest van de top 150 bevat geen Nederlandse bedrijven. Pas op plaats 153 komen we Unilever tegen, gevolgd door Aegon 10 plekken lager op de ranglijst. Daarna duurt het tot plaats 248 voordat we weer een Nederlands bedrijf (Ahold) tegenkomen. De overige 6 ondernemingen uit ons land die in de Fortune 500 staan, zijn Achmea (331), Air France-KLM (365), Royal Philips (385), Rabobank (394), GasTerra (460) en Heineken Holding (463).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>