Binaire Opties Portal

Spionage bij Airbus?

Spionage bij Airbus?

Airbus dient klacht in wegens Duitse spionage

Franse vliegtuigfabrikant Airbus heeft een klacht ingediend bij de Duitse autoriteiten. Volgens de vliegtuigbouwer zou de Duitse inlichtingendienst samen met de Amerikaanse NSA hebben gespioneerd bij het bedrijf.

NSA bespioneerde Airbus bewust

De officiële indiening van de klacht van Airbus volgt op berichtgeving uit de Duitse kranten Bild en Der Spiegel, waarin wordt gesuggereerd dat het Amerikaanse inlichtingendienst NSA al langer Airbus en Eurocopter (de helikopterdivisie van het Franse bedrijf) bewust volgde. Volgens de kranten waren de Duitse autoriteiten van deze praktijken op de hoogte, maar werd er niets aan gedaan. Dit zou al met medeweten van Berlijn gaande zijn sinds 2008. Airbus heeft daarom de Duitse overheid om duidelijkheid gevraagd.

Betrokkenen vervolgen

De vliegtuigbouwer heeft aan de Duitse autoriteiten verzocht om de personen die ervan verdacht worden aan deze zaak medeplichtig te zijn en telefoongesprekken hebben afgetapt, te vervolgen. De fabrikant wil dat deze personen in een strafzaak bedrijfsspionage ten laste wordt gelegd. Daarnaast heeft Airbus de Duitse openbare aanklager verzocht de zaak tot op de bodem te onderzoeken.

Samenwerking tussen BND en NSA

De Duitse inlichtingendienst BND zou haar medewerking hebben verleend aan de NSA om informatie in te winnen over de bedrijfsgeheimen van Airbus. Dit zou niet de enige keer zijn dat beide inlichtingendiensten hebben samengewerkt. Onlangs kwam naar buiten dat BND de NSA zou hebben geholpen met het afluisteren van diverse functionarissen. Tot deze functionarissen behoren leden van de Franse regering (waaronder de president), Oostenrijk en de Europese Commissie.

Edward Snowden

In 2013 raakte de NSA al in opspraak toen voormalig medewerker Edward Snowden een boekje opendeed. Onder zijn bekentenissen zat een verhaal dat de telefoon van Bondskanselier Angela Merkel gehackt zou zijn. De Duitse regering werd hierop direct om opheldering gevraagd. Hoewel de overheid beloofde hierop terug te komen, is dit tot op heden nog niet gebeurd.

Lees meer over luchtvaartaandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>