Binaire Opties Portal

‘Exportgroei Nederland hoogste in 5 jaar’

‘Exportgroei Nederland hoogste in 5 jaar’

ING voorspelt flinke exportgroei voor 2015

ING voorspelt een exportgroei van 4,5 procent in 2015. Dat betekent, dat de Nederlandse export de grootste groei zal doormaken in 5 jaar tijd. Die voorspelling publiceerde het ING Economisch Bureau vandaag.

Crisisjaar 2009

De exportgroei van afgelopen jaar was al flink. In 2014 nam de export toe met 3,9 procent. Dat is 30 procent meer dan 2009, toen Nederland in een crisisjaar verkeerde. Het jaar ervoor was de export al dalende, en lag het cijfer 20 procent lager dan in 2014.

8,9 procent

Overigens was de exportgroei in 2010 nog wel een stuk hoger dan verwacht wordt voor 2015. Tegen de 8,9 procent exportgroei die Nederland toen doormaakte, steekt de toename van 4,5 procent nog schril af. Echter was het startpunt in 2010 ook een stuk lager dankzij het slechte jaar dat ervoor kwam.

Gedaalde euro

De flinke exportgroei voor dit jaar zal vooral voortkomen uit het feit dat de euro dit jaar historisch zwak is. Die staat nog steeds onder de 1,10 dollar en vertoont nog geen tekenen van herstel. Veel valutahandelaren verwachten zelfs nog een verdere daling van de Europese munt ten opzichte van de Amerikaanse munt.

Basis voor groei

De export staat samen met de binnenlandse bestedingen aan de basis van de economische groei voor Nederland. In januari had Nederland voor wat betreft de export al een goede maand. Toen was er een groei gemeten door het CBS van 10,2 procent, de grootste toename sinds 2011. Voor maart noteerde het CBS betere omstandigheden voor de Nederlandse export. Vooral de wisselkoersen geven een gunstigere basis voor de export, en ook het sentiment van de ondernemers is positiever gestemd dan een maand geleden.

Werkgelegenheid

Vorige maand kwam al het nieuws naar buiten dat Nederland de grootste toename in werkgelegenheid had doorgemaakt in het vierde kwartaal van 2014. Vooral uitzendkrachten en zelfstandigen hadden meer kans op een baan. Al met al zijn dit indicatoren dat de Nederlandse economie aan een opmars bezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>