Binaire Opties Portal

Zorgen over ABN Amro

Zorgen over ABN Amro

Redt de bank het op eigen benen?

Economen in Nederland zetten hun vraagtekens bij de weerbaarheid van ABN Amro, zo bleek vandaag. In een peiling geeft bijna de helft (44 procent) aan zich af te vragen of de bank het wel op eigen benen zal redden.

‘Privatisering is goed’

Deze week zal de beursgang van ABN Amro plaatsvinden. De bank, die niet lang geleden nog in handen van de Nederlandse overheid was, is daarmee weer zelfstandig geworden. Volgens 80 procent van de ondervraagden is het overigens een goede zaak dat de staat de bank niet meer volledig regeert. Echter, ondanks dat deskundigen overwegend positief geluimd zijn over het feit dat de bank weer in private handen is – 70 procent denkt dat de financiële sector stabiel genoeg is om de bank naar de beurs te brengen – zijn ze niet tevreden over de kapitaalbuffer die de bank momenteel heeft.

Te lage leverage ratio

Op dit moment bedraagt de leverage ratio van ABN Amro 3,5 procent. Dat is laag voor een bank. Bij grote financiële tegenvallers wordt het moeilijk voor de bank om zich met deze leverage ratio staande te houden. Met de huidige spanningen in Europa zijn deze tegenvallers niet ondenkbaar.

Maximaal 23 procent

Toen de overheid nationaliseerde, kostte dat de staat in 2008 ongeveer 17 miljard euro. Daarmee was de kous echter nog niet af. Naar schatting moest er nog tussen de 5 en 13 miljard euro extra in de bank gepompt worden om te zorgen dat deze niet zou omvallen. Als vrijdag ABN Amro naar de beurs gaat, wordt een belang van maximaal 23 procent in de onderneming van de hand gedaan. Hiermee moet 3,7 tot 4,1 miljard euro worden opgehaald, wat zou betekenen dat de totale bank 16 tot 18 miljard euro waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating