Binaire Opties Portal

Franchisenemers AH stappen naar rechter

Franchisenemers AH stappen naar rechter

Ondernemers willen compensatie van Ahold

De franchisenemers van Albert Heijn zijn jarenlang benadeeld door Ahold, zo zegt de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers. Hiervoor zou de vereniging het moederbedrijf van de supermarktketen hebben gedagvaard. Vandaag bevestigde Ahold de dagvaarding.

De Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers zegt dat Ahold jarenlang te weinig kortingen heeft doorberekend. Aan de andere kant zijn door de holding kosten doorberekend die in werkelijkheid niet gemaakt zijn. Dit speelde in de periode van 2008 tot en met 2012. In totaal claimen de franchisenemers 200 miljoen euro, zo meldt .

Grote bedrijven, zoals Unilever en Coca Cola, berekenen een bulkkorting als bepaalde hoeveelheden van hun producten worden verkocht. Deze bulkkortingen werden niet volgens afspraak doorberekend, stellen de franchisenemers. De laatste jaren krijgen de winkelhouders naar eigen zeggen steeds minder van deze korting, die al decennia wordt doorberekend, te zien. Ahold zou de korting drukken door een groot deel van de verkopen weg te boeken op de AH webwinkel.

Daarnaast zouden allerlei kosten onterecht aan de franchisenemers in rekening zijn gebracht. Zo betalen de houders van de AH-vestigingen voor het aanhouden van voorraden. In werkelijkheid zou de keten hiervoor geen kosten maken. Ook stelt Ahold strenge eisen aan de winkeliers. Zo moeten de franchisers hun pand aan het moederbedrijf verkopen of hun huurcontract overdragen. Zo weet Albert Heijn zeker dat de winkels altijd zullen toebehoren aan de keten.

Het is nog onduidelijk wanneer de zaak zal voorkomen. Door de omvang van de zaak, zal er volgens Ton Croiset van Uchelen van de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers nog enige tijd overheen gaan. Ondertussen wordt gekeken of Ahold en de vereniging er wellicht samen uit kunnen komen. De kans op een vroegtijdige schikking lijkt echter klein, gezien de eis van 200 miljoen euro van de franchisenemers, en het feit dat Ahold bereid is maximaal 17 miljoen euro te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>