Binaire Opties Portal

Miljardenboete voor manipuleren wisselkoersen

Miljardenboete voor manipuleren wisselkoersen

6 internationale banken beboet

Er zijn miljardenboetes uitgedeeld aan 6 banken, omdat zij wisselkoersen zouden hebben gemanipuleerd. Onder hen zitten grote Amerikaanse banken als Citigroup en JPMorgan Chase.

4 bekennen schuld aan manipulatie

De boetes voor de banken zijn uitgedeeld door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Verschillende Amerikaanse media schrijven over deze laatste ontwikkeling. Naast Citigroup en JPMorgan Chase kregen ook het Britse Barclays, Royal Bank of Scotland, UBS in Zwitserland en Bank of America boetes opgelegd. De eerste 4 banken bekennen naar verluidt schuld aan het sjoemelen met wisselkoersen. Hiermee zouden de banken voordeel hebben behaald bij het handelen in Amerikaanse dollars en euro’s.

Citigroup krijgt hoogste boete

Eerder schreven we al dat Citigroup vervolging ontloopt in de VS in de libor-affaire, waarbij met rentestanden is gesjoemeld. Van de 6 banken moet deze wel het diepst in de buidel tasten voor de manipulatie van de wisselkoersen. De Amerikaanse bank moet een boete betalen van 925 miljoen dollar. Dat is met afstand het hoogste boetebedrag. Het Britse Barclays volgt met 650 miljoen, daarna komt JPMorgan Chase met 550 miljoen. Royal Bank of Scotland moet 395 miljoen dollar aan boetegeld betalen, terwijl Bank of America en UBS met respectievelijk 205 miljoen en 203 miljoen dollar de laagste boetes hebben gekregen.

Passende boetes

Volgens Loretta Lynch, de Amerikaanse minister van Justitie, zijn de boetes passend en in lijn met de schade die de banken hebben aangericht. Lynch noemde die schade ‘zeer fors’. Zij acht duidelijk bewezen dat handelaren bij de banken met elkaar hebben samengewerkt om de koersen te manipuleren, zodat concurrenten uit de markt konden worden gedrukt.

Wisselkoersen en rentes

De affaire rondom het sjoemelen met wisselkoersen volgt vlak na de libor-affaire, een zaak waarbij rentestanden werden gemanipuleerd. In deze zaak worden 16 banken genoemd, waaronder de 6 hierboven genoemde banken en de Nederlandse Rabobank. Ook daarin werden forse boetes uitgedeeld. Lees meer over binaire opties banken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>