Vertrek van Griekenland volgens Dijsselbloem uitgesloten
De vrees dat Griekenland de eurozone zal verlaten, is volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ongegrond. Volgens Dijsselbloem is een vertrek van het kwakkelende land uit de eurozone niet aan de orde. Dat meldde de minister vandaag voordat de wekelijkse ministerraad van start ging.
Dijsselbloem blikt met zijn uitspraak voorzichtig vooruit op de Griekse verkiezingen die later deze maand zullen plaatsvinden. Verder dan deze uitspraak wilde de minister echter niet speculeren over een mogelijke uitslag van deze verkiezingen. Daarin lijkt vooralsnog de linkse partij Syriza de beste kansen op een overwinning te hebben. Deze partij heeft als voornemen om de bezuinigingen terug te draaien die de afgelopen jaren door het IMF en verschillende landen uit de eurozone zijn opgelegd aan Griekenland. Zonder deze bezuinigingen verliest Griekenland draagvlak in de eurozone voor de miljardensteun die het ontvangt. Het steunprogramma loopt 28 februari af. Ondanks deze onzekere vooruitzichten, zegt Dijsselbloem niet bang te zijn dat de euro grote gevolgen zal ondervinden van te uitkomst van de Griekse verkiezingen.
In Griekenland heerst angst voor een nieuwe politieke crisis. In 2012 ging het land politiek gezien al door een diep dal, toen tot 2 keer toe verkiezingen georganiseerd moesten worden om een regering te vormen.
Gevolgen exit Griekenland
Volgens eerdere berichten had Duitsland aangegeven dat een exit van Griekenland uit de eurozone acceptabel zou zijn. Vandaag zei minister Dijsselbloem echter dat deze berichten officieel ontkend zijn. Een exit van het land is volgens voorstanders een opluchting voor de andere eurolanden, omdat zij niet meer financieel betrokken zijn bij het herstel van Griekenland. Regeringsleiders vrezen echter dat andere landen, zoals Spanje, Portugal, Ierland en Italië, ook zullen vertrekken uit de eurozone. Dit zogeheten domino-effect zou funest zijn voor de euro.
In 2011 gaf toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm al aan dat er fouten waren gemaakt bij het toelaten van Griekenland in de eurozone. De overheidsfinanciën van het Zuid-Europese land bleken destijds niet aan de eisen te voldoen, hoewel werd gesuggereerd van wel.
Laatste reacties