Binaire Opties Portal

Na maandag geen V&D meer? (update)

Na maandag geen V&D meer? (update)

“V&D maandag failliet zonder besparingen”

Het was al langer duidelijk dat V&D de broekriem strak moet gaan aantrekken, wil het overleven. De ware ernst van de situatie kwam echter vandaag naar voren, en die is niet mals. Dit zou wel eens het laatste weekend kunnen zijn dat we kunnen shoppen bij V&D.

V&D-raadsman Willem Jan van Andel zou een prijskaartje hebben gehangen aan de totale bezuinigingen die de warenhuisketen moet doorvoeren om te kunnen overleven. Uiterlijk maandag moet V&D 40 miljoen euro aan besparingen hebben gevonden. Zo niet, dan is de keten maandag failliet.

Meerdere bronnen bevestigen aan dat de advocaat van V&D deze woorden in de mond heeft genomen. Eigenaar Sun heeft dit bedrag genoemd in het ultimatum. Als het warenhuis dit bedrag niet kan besparen, steekt Sun er geen kapitaal meer in. En Sun is niet de enige die harde eisen op tafel heeft gelegd. Ook de banken zetten geen stap meer zonder dan V&D volledige overeenkomst heeft bereikt met zowel de verhuurders als de werknemers.

Na een verlies van honderd miljoen euro te hebben geleden in de afgelopen jaren, is dit jaar naar buiten gekomen dat de keten in grote problemen zit. Sinds 19 januari staat de boel bij V&D op scherp, toen het warenhuis begon met een loon- en huuroffer te vragen van werknemers en verhuurders. Het personeel moest per februari 5,8 procent van het salaris inleveren, en de verhuurders moesten genoegen nemen met 4 maanden geen huur en daarna een flinke huurverlaging, in sommige gevallen tot wel 30 procent.

Sommige verhuurders zetten de hakken in het zand, terwijl andere op een andere manier V&D tegemoet proberen te komen. Uiteindelijk loopt het allemaal op niets uit, en stappen werknemers en verhuurders naar de rechter.

Begin deze week lijkt er heel even een opsteker te zijn als V&D de huur van enkele panden (deels) betaalt, maar die opsteker is van korte duur. IEF Capital, een verhuurder, zet zijn kort geding door. Ook het personeel stapt naar de rechter. Hoewel er in beide zaken nog geen uitspraak zal worden gedaan, is maandag de dag van de waarheid voor het noodlijdende concern.

Update: De verhuurders, banken en investeerders hebben een overeenkomst bereikt met V&D waar het warenhuis de komende jaren mee vooruit kan. Alleen de werknemers zijn nog ontevreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>