Binaire Opties Portal

Griekenland uit de problemen (voor nu)

Griekenland uit de problemen (voor nu)

Noodsteun officieel met 4 maanden verlengd

Griekenland kan voor nu even opgelucht ademhalen. De Grieken hebben de komende 4 maanden even een zorg minder, nu het steunprogramma officieel met 4 maanden is verlengd.

Vandaag heeft het Europese noodfonds EFSF bekendgemaakt dat de Grieken de komende 4 maanden aanspraak mogen maken op het laatste deel van de noodsteun die aan Griekenland was beloofd. Het bericht volgde op de goedkeuring die Duitsland gaf aan de verlenging van het noodprogramma.

Het akkoord komt allesbehalve te vroeg. Je zou gerust kunnen stellen dat de handtekeningen op het nippertje werden gezet. Op 28 februari om middernacht, amper 36 uur na de bekendmaking van het akkoord, zou het huidige steunprogramma verlopen. Dat Griekenland zonder akkoord na het verlopen van het huidige programma snel in de problemen zou komen, was duidelijk. Nu kunnen de Grieken in ieder geval tot en met 30 juni voort met steun van Europa.

1,8 miljard

Met dit akkoord komt een bedrag van 1,8 miljard euro aan noodleningen vrij. Dit gaat niet zonder voorwaarden. Europa heeft enkele strenge eisen gesteld ten aanzien van hervormingen, waar het land zich aan dient te houden. Eerder wilde de regering van het Zuid-Europese land niet inbinden. Daardoor duurden de onderhandelingen lang. De 1,8 miljard euro staat overigens in schril contrast tot de 141,8 miljard euro die al geleend is aan het mediterrane land.

Grexit kan nog

Met de verlenging van het steunprogramma is het gevaar voor Griekenland absoluut nog niet geweken. Er is nog steeds een reële kans op een Grexit, ofwel een exit van Griekenland uit de euro. Lange tijd leek dit de meest logische oplossing, totdat er ineens afgelopen week positief nieuws kwam: er was een positieve ontwikkeling in de steun van Griekenland bereikt. Vanaf dat moment leek het erop, dat de Grieken alsnog zich zouden confirmeren aan de Europese voorwaarden. Maar voorlopig blijft de waarschuwing gelden dat Griekenland moet oppassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>