Binaire Opties Portal

Positieve ontwikkeling steun Griekenland

Positieve ontwikkeling steun Griekenland

Conceptakkoord bereikt

Er zou een conceptakkoord bereikt zijn over verlenging van financiële hulp aan Griekenland. Nu is het aan de Eurogroep om zich over het concept te buigen en te laten weten of het akkoord gaat. Vooralsnog zijn de sentimenten positief gestemd nu de eerste horde genomen lijkt te zijn. Hiermee lijken de Grieken weer wat extra tijd te hebben gekregen om orde op zaken te stellen.

Niet officieel

In het conceptakkoord wordt gesproken over een technische verlenging van de steun aan Griekenland met 4 maanden. Een officieel akkoord is er nog niet, maar verschillende bronnen beweren dat de Eurogroep “in principe” meegaan met wat er in het conceptakkoord staat. Om echter een formeel besluit te nemen, zullen de Grieken met een concreet plan van aanpak moeten komen met betrekking tot de te nemen maatregelen. Uiterlijk maandag moet dit plan bij de Eurogroep liggen.

Extra tijd

Voor Griekenland is er geen uitweg meer. Zonder de financiële hulp van de andere actoren in de Europese Unie zal het mediterrane land snel in de problemen komen. Als een akkoord bereikt wordt, is het gevaar echter nog lang niet geweken. Het zal hooguit wat extra ruimte geven aan het Zuid-Europese land om naar een oplossing te zoeken. In die extra tijd kan Griekenland dan met de eurolanden om de tafel om een meer structureel plan voor steun overeen te komen.

Respecteren

Het huidige voorstel lijkt te breken met de harde woorden die de Griekse premier Alexis Tsipras eerder uitte. In het voorstel dat er nu ligt, zegt Tsipras zelfs de verplichtingen aan de schuldeisers te respecteren. Duitsland, dat donderdag nog resoluut het verzoek van Griekenland afwees, is nu ook aan boord om over het plan te praten. De Duitsers verwachten dat het verzoek van de Grieken de weg zal plaveien naar nieuwe onderhandelingen.

Geen Grexit

Griekenland blijft in de eurozone,” sprak minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (foto) eerder, en hij lijkt gelijk te krijgen. De gevreesde ‘Grexit’ (een exit van Griekenland uit de euro) is weer iets verder uit zicht. Even leek het erop dat de Grieken vol in de aanval gingen, en moest Griekenland oppassen dat het niet te ver zou gaan. De ommekeer van Tsipras is echter de eerste stap in de goede richting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>