Binaire Opties Portal

Ontwikkelingen bij Shell

Ontwikkelingen bij Shell

Shell start project in Irak, verkoopt belang in Brazilië

Shell was vandaag veelvuldig in het nieuws. Vanmiddag werd bekend dat het oliebedrijf heeft getekend voor een miljardenproject in Irak. Even later kwam het nieuws, dat de maatschappij een belang van 80 procent in Braziliaanse velden heeft verkocht. Een wisselvallige nieuwsdag voor Shell en dat was terug te zien in de beurskoers.

Project in Irak

Shell pakte vanmiddag uit met het nieuws, dat er komende week getekend zal worden voor een project in Irak. Bij het project zijn naar verluid miljarden gemoeid. Het gaat om de bouw van een groot petrochemiecomplex, dat in de stad Basra komt te staan. Totale waarde van het project: 11 miljard dollar. Het Iraakse ministerie van Industrie maakte deze strategische zet van Shell vandaag bekend. Het olieconcern en Irak zelf hebben beide een belang in het nieuwe complex. Hoeveel elk van de partijen in handen heeft, is nog niet duidelijk. Ook andere oliemaatschappijen zouden hebben getekend. Onder hen zitten in ieder geval Hanwha, Total en Lukoil.

Het nieuws van het project in Irak komt enigszins als een verrassing, aangezien Shell nog vorige week een soortgelijk project in Qatar schrapte. Daar zou eveneens een petrochemiecomplex gebouwd worden. Dat project achtte de oliereus echter ‘niet commercieel levensvatbaar’.

Belang Brazilië verkocht

Vanavond werd er aan bovenstaand nieuws toegevoegd, dat Shell een belang van 80 procent in 2 offshorevelden heeft verkocht. Het zou gaan om de velden Bijupira en Salema. Nieuwe eigenaar is het Braziliaanse concern HRT Participações em Petróleo. Shell wilde vooralsnog niet ingaan op het nieuws en eventuele uitspraken van speculanten. Ook HRT weerhield zich van het geven van toelichting.

shell koers

Koers is wisselvallig

De koers van Shell deed mee met het nieuws van de dag, in termen van wisselvalligheid. Na een dipje in de ochtend, herstelde de koers zich weer en werd (met een kleine neergang tussen 14.00 en 15.00 uur) toch nog een kleine winst geboekt: 0,16 procent stond Shell in de plus aan het eind van de handelsdag.

Lees meer over Shell en ander olienieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>