Binaire Opties Portal

Celstraffen in Liborzaak

Celstraffen in Liborzaak

Eerste celstraffen uitgedeeld vanwege manipuleren Liborrente

In de omvangrijke Liborzaak zijn vandaag de eerste celstraffen uitgedeeld. Deze celstraffen volgen op de berichten dat er strafrechtelijk onderzoek zou plaatsvinden naar de misstanden in deze affaire. Verschillende banken zijn in deze zaak beschuldigd van het manipuleren van de Liborrente, een rentetarief dat banken onderling gebruiken voor transacties. Nadat deze banken boetes hadden betaald en schikkingen hadden getroffen van enkele miljarden, werd al gesproken over strafvervolging. Nu is de eerste schuldige aangewezen in de Liborzaak.

Eerste vervolging in Liborzaak

In de Liborzaak heeft een oud-handelaar van UBS en Citigroup de dubieuze eer om het spits af te bijten. Zijn naam is Tom Hayes. Hij is vandaag door de rechter in Londen schuldig bevonden aan het manipuleren van de Liborrente, of om preciezer te zijn: aan samenzwering om fraude te plegen tussen 2006 en 2010. De straf die hij kan verwachten, is niet mals: 10 jaar per keer dat hij zich hieraan schuldig maakte. Hoewel Hayes vol blijft houden onschuldig te zijn, denkt de rechter dat zijn rol in de Liborzaak aanzienlijk was.

‘Spil’

Hayes heeft volgens de rechter een sleutelrol in de Liborzaak. Hij was de ‘spil’ in een omvangrijk netwerk. Daarin werkten 25 handelaren van minimaal 10 verschillende bedrijven samen om de Liborrente in hun voordeel te manipuleren. Daarbij zou Hayes omkoping, beloning van medestanders en zelfs intimidatie niet geschuwd hebben. Overigens stond Hayes niet als enige terecht. Ook 2 andere voormalig handelaren moesten zich verantwoorden voor hun daden.

Recordboetes in Liborzaak

In de Liborzaak hebben verschillende banken en verzekeraars al miljardenboetes opgelegd gekregen. Andere banken hebben schikkingen getroffen. Ook de Nederlandse Rabobank is onderzocht in deze zaak, en heeft uiteindelijk een schikking weten te treffen van 747 miljoen euro.

Over de Liborzaak

In 2012 werd duidelijk dat er op grote schaal was gesjoemeld met de Liborrente. Er kwam toen naar voren dat handelaren bij grote banken ongeoorloofde afspraken hadden gemaakt, zodat het interbancaire tarief Libor in hun voordeel uit zou vallen. De Liborrente is een rente die wordt toegepast bij het afsluiten van contracten van 350 biljoen (350.000.000.000.000) dollar voor verschillende financiële producten.

Meer nieuws

Meer weten over de Liborzaak en andere grote financiële zaken? Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>